Novosti

31.05.2011.

Državno prvenstvo

Mačevaoci i mačevalke Crvene zvezde osvojili su sedam titula na Šampionatu Srbije za dame i gospodu održanom na planšama postavljenim u dvorani SD Crvena zveda.
Tri tutule pripale su klubu Silni iz Beograda, dok su dve zlatne medalje otišle takmičarima zrenjaninskog Omladinca.
Interesantno da su u disciplini muški floret ekipno zlato i sve pojednačne medalje otišle u zrenjaninski Omladinac, a u disciplini ženski floret u Crvenu zvezdu.
Najbrojnija je bila disciplina mač za gospodu gde su učestvovala 43 mačevaoca. Dve bronzane medalje osvojila je Svetlana Višnjić iz Crvene zvezde, sa dva različita oružja mečam i sabljom. Mali kuriozitet je i da su dva brata Luka i Danilo Nikolić iz Silnog (Beograd) osvojili zlato i srebro u disciplini mač za gospodu.
Plasmani na Šampionatu Srbije floret, gospoda: 1. Omladinac (Zrenjanin), 2. Spartak (Subotica). Pojedinačno: 1. Nikola Petrović, 2. Vladimir Petrović, dva treća mesta: Ivan Bundalo i Miljan Kovačević (svi Omladinac).
Dame: 1. Crvena zvezda, 2. Omladinac, 3. Karač‘orč‘e (Pančevo). Pojedinačno: 1. Marija Kovačević, 2. Ljubica Branković, dve bronze: Tijana Drčelić i Sara Matović (sve Crvena zvezda).
Mač â€“ dame: 1. Crvena zvezda, 2. Omladinac, 3. Pobednik (Beograd). Pojedinačno: 1. Smiljka Rodić (Silni), 2. Leona Kamras (Vojvodina, Novi Sad), dve bronze: Danijela Ilić i Svetlana Višnjić (obe C. zvezda).
Gospoda: 1. Silni, 2. Omladinac, 3. Pobednik (Beograd). Pojedinačno: 1. Luka Nikolić, 2. Danilo Nikolić (obojica Silni), dve bronze: Raško Mićić (Omladinac) i Igor Stojadinović (Silni).
Sablja gospoda: 1. Crvena zvezda, 2, Lokomotiva (Beograd), 3. Pobednik. Pojedinačno: 1 Petar Popović (C. zvezda), 2. Marko Gojnić (Lokomotiva), dve bronze: Slavoljub Ivković (BMK) i Marko Kljajić (Spartak).
Dame:1. Crvena zvezda, 2. Pobednik, 3. Spartak. Pojednačno: 1. Sara Matović (Crvena zvezda), 2. Aleksandra Jovanović (Pobednik), dve bronze: Sofija Mitović (BMK) i Svetlana Višnjić (Crvena zvezda).

30.04.2011.

Održan kup železničara

Smiljka Rodić i Ivan Bundalo pobednici "Kupa železničara"

Smiljka Rodić, mačevalka beogradskog kluba Silni i Ivan Bundalo, mačevalac zrenjaninskog Omladinca osvojili su prva mesta na tradicionalnom "Kupu železničara" u disciplini mač, koji su u novoj mačevalačkoj, dugo čekanoj, sali u renoviranom petom magacinu na beogradskoj železničkoj stanici organizovali klubovi železničar i Olimpija.
Rodićeva je u finalu sa 15:6 savladala Aleksandru Jevremović iz Crvene zvezde. Dve bronze pripale su Romani Caran iz zrenjaninskog Omladinca i Danijeli Ilić iz Crvene zvezde.
Jevremovićeva je sa 15:13 eliminisala u polufinalu Romanu Caran, dok je Rodićeva bila bolja 15:14 od Ilićeve. Učestvovalo je 15 takmičarki.
- Ovo mi je prvi turnir ove sezone koji sam osvojila i veoma sam zadovoljna – rekla je Smiljka Rodić.- Treniram dosta, u dobroj sam formi i nadam se da će nastavak sezone doneti još bolje rezultate.
Bundalo je savladao u borbi za zlatnu medalju i veliki pehar organizatora sa 15:5 Marka Miloševića iz kluba Soko Novi Sad. Bronze su pripale Aleksandru Anastasovu iz skopskog Vardara i Filipu Stojanoviću iz Silnog.
Ivan Bundalo je u polufinalu eliminisao Stojanovića sa 15:5, dok je Milošević bio bolji od Anastasova 7:6. Učestvovao je 21 mačevalac iz Makedonije i Srbije.
Nagrade su uručili Ana Radević direktor Sektora sa upravljanje imovinom železnica Srbije i Ivan Bogavac predsednik UO Zajednice železničkih sportskih klubova Srbije.
- Turnir je bio dobra prilika da sa našim sportskim prijateljima podelimo radost zbog nove sale, jedine u Beogradu koju će koristiti samo mačevaoci – rekla je Vesna Barbulović, jedan od trenera u Olimpiji i rukovodilac projekta rekonstrukcije zapuštenog magacina.- Kao što je svima koji prate sport poznato, prostor za trening u svim sportovima je problem Beograda. Dva kluba, Olimpija i železničar su se udružili i sopstvenim snagama, entuzijazmom i voljom, uz samo dva angažovana profesionalna radnika, jer su skoro sve građevinske radove uradili sami, i uz nesebičnu pomoć "železnice Srbije" renovirali deo neupotrebljivog magacina. Dobili smo, tako, prvi put u istoriji ovog sporta uslove za kvalitetan stručni rad u namenskom prostoru sagrač‘enom za potrebe mačevanja kao olimpijskog sporta.

10.04.2011.

Kup Ljubomira Savića

Srpski mačevaoci Romana Caran iz Omladinca (Zrenjanin) i Danilo Nikolić iz beogradskog Silnog pobedili su na 11. turniru "Memorijal Ljubomira Savića" koji su uspešno organizovali porodica Savić i klub Olimpija u sali Akademije Vojske Srbije na Banjici. Učestvovali su mačevoci iz Rumunije, Makedonije i Srbije.
Romana Caran je savladala u finalu mladu drugaricu iz kluba Omladinac Anu Sel sa 15:8, dok je Danilo Nikolić do četvrtog trijumfa na ovom prestižnom takmičenju došao pobedom protiv prošlogodišnjeg pobednika Rumuna Doriana Pirvana sa 15:6. Nikolić je i lane u finalu radio sa Pirvanom kada je poražen sa 15.11.
U ženskoj konkurenciji dve bronze osvojile suSmiljka Rodić iz Silnog i Rumunka Oana Puiu. U konkurenciji mačevalaca bronzanim trefejima okitili su se Rumun Alen Mitrica i Raško Mićić iz zrenjaninskog Omladinca.
Trofeje su uručili pukovnik Dragan čini načelnik Uprave za sport u Akademiji Vojske Srbije i Tamara Savić Šotra, kćer Ljubomira Savića.
Pirvan je u polufinalu svaladao zemljaka Alina Mitricu. Bilo je 7:7 posle isteka vremena, pa su mačevaoci radili dodatni minut. Posle prvog tuša Pirvana, Mitrica se pobunio tvrdeći da je postignut "u planšu" i posle rasprave sa sudijom i svojim trerom predao je meč. Danilo Nikolić je savladao Raška Mićića u polufinalu sa 16:15 posle uzbudljive borbe sa mnog preokreta.
Ana Sel je u polufinalu savladala sa 15:12 Smiljku Rodić, dok je Romana Caran pobedila Oanu Puiu sa 15:13.
Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a 1958. je prešao u železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeč‘ivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama... Sa suprugom Snežanom, takoč‘e reprezentativkom i sjajnom mačevalkom, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, izmeč‘u ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidneju.

Branimir Vasić

Pocetak  < 25 2627 28 >